tirsdag den 28. august 2007

Det der foregår i Kina er bestemt ikke noget at grine af!



28. aug 2007 09:51, Bisous
Fordelen ved at have en blog er jo at man kan få luftet lidt ud. Hellere ude end inde som min søde fætter ynder at sige.
Jeg sad faktisk sammen med selvsamme fætter i søndags og så en udsendelse om udvikllingen i Kina, og hvad prisen for landets rivende økonomisk udvikling er for den enkelte borger  - og hvor blev jeg vred!
Det går ud over mine fatteevne at vi i Vesten er så sultne efter bomulds t-shirts til 30 kr, legetøj til en 50'er og engangselektronik til 500 kr at vi fuldstændigt hovedløst lægger al produktion til Kina:
Der er ingen miljølovgivning - men mon det har en betydning at det mest folkerige land i verden øger forureningen igen og igen? nej vel, giftstofferne skal nok holde sig inden for landets enorme grænser.
Der er ingen menneskerettigheder - hvorfor er det lige at vi ikke vil have Tyrkiet med i EU sålænge de ikke overholder basale menneskerettigheder, men vi i økonomiens tegn overhovedet ikke blinker over at lægge al vores produktion til et land der uden at tøve river hele landsbyer ned, oversvømmer byområder og henretter kriminelle/ systemkritikere og samtidigt frarøver folk deres ytringsfrihed?
Flere og flere vestlige virksomheder løber ind i problemer med at de varer de får produceret i Kina ikke overholder de standarder vi sætter (H&M havde problemer med produktionsforholdene for t-shirts, Mattel må trække legetøj tilbage på grund af bly og thalater og Good Year måtte trække dæk tilbage da gummiet ikke overholdt sikkerhedskravene) og hvad er konsekvensen? INGEN TING!
Hvor er det vi fejler? det er os som forbrugere der har magten -  hvis vi ikke vil købe ting der står Made in China i bunden, så bliver producenterne nødt til at rydde op i deres underleverandører. Det er os i Vesten der har magten over den økonomiske vækst i Kina. Vi kan lægge press på at regeringen i Kina ikke længere kan stjæle folks huse, slå de ihjel der tør sige fra og fylde luften og vandet med tungmetaler.
Så hermed et lille opråb: tænk før du handler, mon ikke vi har råd til at give en 20'er mere for en t-shirt?
Som min mor altid siger: hvis noget lyder for godt til at være sandt -  så er det.
Så fik jeg det ud... dejligt at kunne trække vejret igen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar